Loopanalyse

Bewegingsketen
Een grondige bewegingsanalyse geeft aan waar zich verstoringen in de bewegingsketen bevinden. Des te meer inzicht in de ontstaanswijze, des te gerichter kan er worden behandeld. Beweeganalyse is een aanvulling op de bestaande onderzoeksmogelijkheden. Het is van belang voor een snel herstel om zo snel mogelijk het normale bewegingspatroon te herstellen.

Loopanalyse legt objectief klachten bloot
Wanneer tijdens of na het sporten klachten optreden aan het bewegingsapparaat, is het belangrijk om te weten waar deze klachten vandaan komen. Een gedegen (loop)analyse biedt aanknopingspunten voor het behandelplan. Met een bewegingsanalyse middels een videoanalyse kunnen de verschillende bewegingen in kaart gebracht worden. Door de snelheid van de bewegingen binnen een complex bewegingspatroon is een goede observatie met het blote oog lastig.  

Functionele training en motorisch (her)leren
Er is veel aandacht voor de manier waarop wordt bewogen. Het lichaam is goed in staat om zich aan te passen aan de situatie en de omgeving. Soms gebeurt dit op een ongewenste manier en zijn onjuiste bewegingspatronen in het lichaam geslopen. Deze ongewenste bewegingspatronen noemen we compensaties.  Gecompenseerd bewegen is vaak een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van de pijn en het belemmeren van herstel. Spieren raken overbelast, gaan vastzitten en geven pijn. Deze ongewenste bewegingspatronen worden hersteld zodat men weer soepel kan bewegen.

Trainen
Het motorisch (her)leren wordt gecombineerd met fysiek trainen. Het lichaam zal belastbaarder worden zodat de klacht niet terug kan komen. De oefenvormen voor het verbeteren van de belastbaarheid zijn afgestemd op u. Wat is uw doel en hoe beweegt u? 

Looptechniek 
Om een goede looptechniek te kunnen uitvoeren en ook lange tijd te kunnen volhouden, moet er aan diverse voorwaarden voldaan worden: uithoudingsvermogen, rompstabiliteit, flexibiliteit, functionele kracht en coördinatie. De biomechanica van het (hard)lopen wordt beïnvloed door o.a. snelheid en snelheidsverandering. Hierbij kan een bewegingsketen zich geen zwakke schakels veroorloven. Zeker bij langdurige klachten is naast lokale technieken om de pijn te verminderen en beweeglijkheid te verbeteren, rekken en voldoende kracht, de coördinatie van het bewegen belangrijk.