Hulpmiddelen

Zit- en ligaanpassingen
Een rolstoel is voor de dagelijkse gebruiker een belangrijk onderdeel binnen zijn leven of revalidatieproces. De rolstoel vormt een belangrijk behandelinstrument om het fysiek en psychisch functioneren van de gebruiker te beïnvloeden. Rolstoelgebruikers krijgen vaak lichamelijke klachten door een verkeerde zithouding. Een slecht aangemeten en afgestelde rolstoel kan allerlei secundaire problemen veroorzaken, zoals drukplekken, contracturen, spierspanning en pijn. Meestal zijn er meerdere oorzaken. Deze oorzaken worden in beeld gebracht via een gerichte analyse van uw zithouding. Vervolgens krijgt u advies hoe uw problemen het best opgelost kunnen worden. De uitdaging ligt in de afstemming van de persoonlijke wensen en zit- en voortbewegingsmogelijkheden van de gebruiker. De kennis hoe we normaal zitten en bewegen wordt vertaald naar de individuele behoeften van de rolstoelgebruiker.Het doel van de zit- of liganalyse is om jou en je ouders/verzorgers een advies op maat te geven. We gaan uit van je bestaande mogelijkheden en geven daarbij aan welke interventies je kunnen helpen om optimaal te zitten en te liggen.

Ergotherapeut Frank Kerkhof en Fysiotherapeut Peter van den Berg hebben de handen ineen geslagen in- FocusopHouding-. Een totaal, dynamische kijk bij (complexe) vraagstukken, bij problemen bij het zitten, liggen en staan. Wat bieden we: een samenhangende oplossingsrichting voor het houdingsvraagstuk. We maken gebruik van het door Frank ontwikkelde DAM-h model.

Zowel voor individuen, ouders, direct betrokkenen, alsmede artsen, paramedici en leveranciers voor hulpmiddelen, zie www.FocusopHouding.nl

Schoenen en steunzolen
Vergeten spieren: De voetspieren
Verlies van voetvorm en voetfunctie kan leiden tot voetklachten. De “core-stability” is een algemeen begrip in de training en revalidatie. We weten nu dat dit ook voor de voeten geldt: Voet ‘core stability’. Voetspieren zijn mede de basis voor elke houding en beweging die je met je benen uitvoert.  Als de voetspieren sterk zijn, kun je efficiënter een beweging uitvoeren.Veel voorkomende wandel en hardloopblessures zijn te vinden rondom de voet. Het zijn blessures die worden veroorzaakt door overbelasting. Een sterke voet is een eerste stap in de richting van preventie. Het is belangrijk dat de voetspieren voldoende op spanning kunnen houden tijdens het lopen. Zodat bij elke pas de energie niet geabsorbeerd wordt door de ondergrond maar dat deze wordt meegegeven in de afzet. Een ondersteunende of corrigerende steunzool kan in bepaalde gevallen zeer helpend zijn.

Hardloop steunzool
Tijdens het hardlopen zijn de krachten twee tot vier maal zo groot als bij het normale gaan, de keuze voor de hardheid van het materiaal wordt hierop afgestemd. Plaatsing van de correctie of ondersteuning zijn afhankelijk van het looppatroon. Gezien de andere biomechanica en krachten bij het hardlopen is het niet verstandig om dezelfde op maat gemaakte steunzool voor zowel het hardlopen als voor de dagelijkse activiteiten te gebruiken.