Gedrag en ondersteunde communicatie

Sinds 2016 ben ik ook als behandelaar Ondersteunende Communicatie verbonden aan de Stichting Milo. Bij Milo coach en behandel ik kinderen én hun sociale netwerk, van ouders tot leerkrachten, die communicatieve beperkingen hebben.Het heeft mij laten zien dat prikkelverwerking een beperkende factor kan zijn waardoor een kind moeizaam tot communicatie kan komen. Kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking moeten eerst rust ervaren in hun eigen lichaam. Alertheid, aandacht en waarneming zijn belangrijk in de communicatie met anderen. Adviezen op het gebied van alertheid, aandacht en waarneming gaan vaak over voorwaarden voor de benadering of het aanbod van activiteiten. Je reikt het netwerk ideeën aan om iemand ‘erbij te houden of te krijgen’.

Alertheid en aandacht
Arousal is een toestand die aangeeft hoe alert je bent en of je op dat moment zintuiglijke prikkels uit je omgeving kan opnemen en verwerken. Wanneer iemand een stoornis heeft in de sensorische informatieverwerking en zintuiglijke prikkels niet goed kan verwerken, dan heeft dit invloed op zijn alertheid en daarmee zijn dagelijks functioneren.

Bij iedereen komen prikkels anders binnen
Via je zintuigen neemt je lichaam van alles waar, vanuit je omgeving, maar ook vanuit je eigen lijf. De prikkels die binnenkomen worden verwerkt door je zintuigen en geven je informatie. Aan de hand van de prikkels die je verwerkt, onderneem je actie. De hele dag ben je bezig met het verwerken en organiseren van zintuiglijke prikkels, oftewel sensorische informatieverwerking. Bij iemand met een stoornis in de sensorische informatieverwerking kan de informatie die via de zintuigen binnenkomt niet goed worden gefilterd, opgenomen en verwerkt. Hierdoor heeft iemand met een dergelijke stoornis er moeite mee om adequaat in de dagelijkse omgeving te functioneren.

De rol van bewegen en ondersteunende communicatie
De alertheid en aandacht worden ook gereguleerd door gerichte beweging en co-actief (samen) bewegen. Motoriek, o.a. samen-gebaren en samen-bewegen, kan bijsturend en gidsend werken. Via het toepassen van diepe druk en het opdoen van bewegingservaring (proprioceptie en kinesthesie) kan geprobeerd worden om minder last te hebben van problemen in de alertheidregulatie.